Interview met Eline Gielen.

W25cCLz0Eline Gielen (1993) is studente Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze begon al op de middelbare school met schrijven, wat uiteindelijk resulteerde in haar eerste lange verhaal ‘De broederstrijd’. Inmiddels is het zover dat de fantasy-trilogie ‘Het licht van de stervende maan’ bij Zilverbron verschijnt, waarvan ‘De ontdekking van de koning’ het eerste deel is.

Samenvatting: ‘De ontdekking van een koning’

“Als koning Erestor Escariëtt op het rotsige eiland Trévah een ontdekking van ongekende betekenis doet, krijgt Aélanyss de kans als eerste álfran in enkele millennia het Grote Woud te verlaten. Samen met Luzian reist ze de grensoverschrijdende geruchten achterna, om in Darsson op zoek te gaan naar verklarende geschriften.

 Onderweg ondervinden zij dat meerdere partijen geïnteresseerd zijn in Erestors ontdekking. De vraag of de vondst een poort naar de wereld van de godheid Thilthran is, houdt ook de afgevaardigden van Palonië en de leenheren van Darsson bezig. Het spel van politieke intriges en geheime verbonden is begonnen.

Het is aan Aélanyss en Luzian om een cruciaal stuk van de puzzel te bemachtigen. Zal het ze met gevaar voor eigen leven lukken de betrokken partijen een stap voor te blijven?

 Alles is met elkaar verbonden. Op een actie volgt altijd een reactie. In het eerste deel van de trilogie ‘Het licht van de stervende maan’ zetten de raderen van het lot zich in beweging, met verstrekkende gevolgen.”

Dag Eline! Hoe gaat het met je?
Goed, dank je!

Wat fijn dat we jou mogen interviewen! Zou je jezelf eens willen voorstellen aan onze lezers?
Ik vind het erg leuk om weer even op een andere manier over mijn personages en wereld na te denken door het beantwoorden van je vragen. Leuk hoor, zo’n interview!

Ik ben Eline, 22 jaar oud. Ik studeer Ancient, Medieval and Renaissance Studies in Utrecht. Binnen deze onderzoeksmaster heb ik de richting Medieval Art gekozen. Ik richt me dus vooral op het onderzoek naar middeleeuwse kunst. Onze master is overigens een stuk breder, omdat hij interdisciplinair is. Tijdens de colleges van bepaalde vakken krijgen we van alles en nog wat mee, van geschiedenis tot literatuur. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een tijdje Middelnederlands gevolgd, wat lastiger is dan het lijkt!

Je heb het verhaal “De Ontdekking van een koning” geschreven. Het eerste deel van de serie “Het Licht van de Stervende maan”. Kun je ons iets meer vertellen over “De Ontdekking van een koning”?
De Ontdekking van een Koning’ kwam tot stand toen ik nog naar de middelbare school ging. Ik ben in 5 VWO begonnen met het verzamelen van personages, verhaallijnen en informatie over de wereld. Dat verzamelen was een project op zich, aangezien ik vier mapjes met beschrijvingen, interessante artikelen en dergelijke heb gevuld. Daarnaast heb ik de nodige notitieboekjes volgeschreven. De eerste versie van ‘De Ontdekking van een Koning’ had ik op mijn negentiende af. Niet lang daarna heb ik het verhaal naar Zilverspoor/Zilverbron gestuurd, eigenlijk zonder de verwachting dat de uitgeverij er iets mee zou willen doen. De positieve reactie kwam twee maanden later dan toch binnen. In december 2014 kon ik mijn boek voor het eerst echt vasthouden. Dat gevoel was magisch!

kaft_ovekIk vind dat de cover zeer mooi is. Waardoor ik eigenlijk het boek meteen zal kopen, zonder de flaptekst te lezen. Mijn complimenten! Maar wat inspireerde je tot het schrijven van “De Ontdekking van een koning”?
Dank je! Die eer komt wijlen Jos Weijmer geheel toe, de oprichter van Zilverspoor/Zilverbron. Wat mij precies inspireerde tot het schrijven van ‘De Ontdekking’? Dat vind ik een lastige vraag. Ik denk niet dat ik één gebeurtenis kan aanwijzen die mij daartoe heeft geïnspireerd. Het klinkt cliché, maar ik schreef al verhalen sinds ik op de basisschool met een vulpen aan de slag mocht. Daarnaast denk ik graag na en uit die gedachtesprongen komen regelmatig ideeën voor nieuwe verhalen voort. Het idee voor ‘Het Licht van de Stervende Maan’, dus de gehele serie, heb ik direct opgeschreven en uitgewerkt. Het zaadje is kennelijk in vruchtbare aarde gevallen.

Hoe zijn jouw personages uit “De Ontdekking van een koning” tot stand gekomen?
Tijdens het bedenken van de plot dienen zich vanzelf momenten aan waarop een personage zijn of haar intrede doet. Ik laat me daarbij vooral leiden door mijn gevoel: als dat zegt dat het een man met een zacht karakter moet zijn, dan volg ik dat advies op. Tot nu toe heb ik nog geen enkel personage hoeven schrappen. Natuurlijk groeien mijn personages wel. Op het moment dat een nieuwe figuur zich aandient, is hij of zij nog erg vaag. Het karakter komt bij mij vaak het eerste. Pas daarna denk ik na over het uiterlijk. Overigens hangt dat laatste ook samen met het land waarin dat specifieke personage wordt geplaatst. Paloniërs hebben nu eenmaal vaker een blonde haardos dan een bruine, waar het bij de Zironianen juist omgekeerd is. Om mijn personages beter te leren kennen, vraag ik ze het hemd van de lijf. Het schrijverschap heeft niets met imaginaire vrienden van doen, maar af en toe lijkt het daar wel op!

Beschrijf Aélanyss in zes woorden?
Lief, geduldig, idealistisch, een niet-stilzittende dromer.

Je hebt heel speciale namen gebruikt in je verhaal zoals koning Erestor Escariëtt, Aélanyss, Luzian,… . Hoe ben je op deze namen gekomen?
Sommige voornamen heb ik zelf bedacht, maar de meeste namen zoek ik uit op betekenis. Als een personage een sterk karakter heeft, zoek ik een naam uit die bijvoorbeeld als betekenis ‘standvastig’ heeft. Ik probeer de klank van de namen altijd aan te passen aan het land waarin het personage is geboren. Erestor, Hébe en Elian zijn Paloniaanse namen, terwijl Ahmar, Vikan en Ékram een Zironiaanse klank hebben. Af en toe komt het ook wel voor dat ik ergens een naam (met betekenis) tegenkom, waar zich dan als vanzelf een personage omheen vormt.

Zijn jouw personages gebaseerd op mensen die je kent?
Ongetwijfeld, maar niet bewust. Ieder mens uit mijn omgeving heeft zijn of haar eigen karaktertrekken. Het is niet te voorkomen dat die trekken mijn verhalen binnensluipen, maar ik heb tot nu nog nooit een personage op iemand gebaseerd die ik ken.

Wist je voordat je ging schrijven al hoe “De Ontdekking van een koning” zou gaan eindigen?
Dat niet alleen. Voordat ik begon met schrijven, wist ik al waar ik in deel twee en drie naartoe wil. ‘Het Licht van de Stervende Maan’ kenmerkt zich onder andere door de afwisseling van verschillende perspectieven. Aélanyss, de ik-figuur, speelt natuurlijk een grote rol, maar ik besteed ook veel aandacht aan personages als Erestor en Goldwìn Escariëtt, Shevayron en Tyrone Carnack. Zij starten ontwikkelingen, komen er ongewild in terecht, of spelen er bewust op in. Om die complexiteit zelf het hoofd te kunnen bieden, heb ik voor alle drie de boeken opgeschreven wat er per hoofdstuk gaat gebeuren.

De Ontdekking van een koning” is het eerste deel van de serie: “Het Licht van de Stervende maan”. Kan je ons een geheimpje verklappen over de toekomst van “Het Licht van de Stervende maan serie”?
Het tweede boek, dat (onder voorbehoud) ‘De Terugkeer van een Volk’ zal heten, verschijnt nog in 2016. Het schrijfwerk voor deel twee zit er al op, nu resten alleen nog de redactierondes. Ondertussen ben ik ook aan het laatste deel begonnen. Naar verwachting zal ik daar in de zomervakantie veel aan schrijven: ik ben boven alles een vakantie- en vrije dagenschrijver.

Wat is je favoriete boek uit je jeugd?
Ik heb ongelofelijk veel boeken gelezen, maar de verhalen van Thea Beckman zijn me altijd bijgebleven. Vooral de trilogie over de Honderdjarige Oorlog vond ik prachtig. Daar begon mijn fascinatie voor geschiedenis al.

Wanneer besefte je dat je schrijver wilde worden?
Ik heb nooit de ambitie gehad om schrijver te ‘worden’. Ik schrijf omdat ik mijn creativiteit in verhalen kwijt kan. Voor mij is het bedenken en uitwerken van een idee iets dat ik graag doe in mijn vrije tijd. Ik verwacht dan ook niet dat ik me ooit volledig op het schrijven zal toeleggen. Ik houd het graag als hobby!

IMG_2827Wat houdt schrijven voor jou in?
Voor mij houdt schrijven in dat ik mijn fantasie en gedachtes kwijt kan in een verhaal. Op dit moment schrijf ik fantasy, omdat ik me aangetrokken voel tot het sprookjesachtige gevoel dat alles kan. Het lijkt me overigens erg leuk om een historische roman te schrijven, maar daar heb ik op het moment niet genoeg tijd voor. Ik vind namelijk dat zo’n roman goed onderzoek vereist, zodat hij historisch gezien klopt. Laat ik eerst maar eens het derde deel van ‘Het Licht van de Stervende Maan’ af schrijven.

Heeft het schrijven op een bepaalde manier jouw leven veranderd?
Het schrijven zelf niet, denk ik. Wat me wel veel heeft gebracht, is de uitgave van ‘De Ontdekking van een Koning’. Het is bijvoorbeeld ontzettend leuk om met collega’s op beurzen te staan.

Heb je naast het schrijven nog andere hobby’s?
Ja hoor. Ik schrijf wanneer ik vrij ben, maar daarnaast vind ik het ook fijn om lekker de natuur in te gaan, een museum te bezoeken, boeken te lezen, te tekenen of schilderen, of iets gezelligs met vrienden te doen. Mijn studie is eigenlijk ook een grote hobby, aangezien ik helemaal gelukkig kan worden van een middeleeuws handgeschreven boek.

Heb je een schrijftip voor prille schrijvers?
Het helpt om alles wat je bedenkt goed op te schrijven. Noteer al je ideeën in een notitieboekje, teken kaarten van je wereld en houdt interviews met je personages om ze beter te leren kennen. Ik ben van mening dat een goed verhaal begint bij een goede voorbereiding. Er zijn schrijvers die hun verhalen als vanzelf laten ontwikkelen, zonder van te voren over het einde na te denken. Ik heb daar zelf slechte ervaringen mee, omdat de kans groot is dat je tijdens het schrijven zoveel leuke plotwendingen toevoegt, dat je in je eigen verhaallijn verzandt. Natuurlijk dragen goed ontwikkelde personages bij aan de geloofwaardigheid van je verhaal. Zeker bij een genre als fantasy, waarin vaak ongewone dingen gebeuren, is het belangrijk dat de lezer zich kan inleven. Maar het aller- allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier blijft houden in het schrijven!

Ik heb nog een laatste vraag voor je. Waarom raad jij de lezers aan om jouw verhaal te lezen?
Hoewel mijn verhaal binnen het fantasy genre valt, bevat het ook thema’s die op onze wereld van toepassing zijn. Aélanyss, idealistisch als ze is, is ervan overtuigd dat één groep het verschil kan maken. Zij vraagt zich af waarom de wereld zo ongelijk is. Daar kan toch vast wat aan gedaan worden? Ondanks haar goede intenties, wordt ook zij meegezogen in ontwikkelingen waar ze geen vat op heeft. Boven alles hoop ik dat mijn voltooide trilogie lezers laat nadenken over oorzaak en gevolg, haat en liefde, recht en onrecht. In ‘De Ontdekking van een Koning’ wordt de basis gelegd voor die verdere ontwikkelingen. Daarnaast is het gewoon een leuk en spannend verhaal!

Alvast bedankt dat ik je mocht interviewen!

Voor jullie hebben we nog enkele nuttig sites!

Bezoek de site van Eline.

Bezoek haar facebookpagina.

Intresse in haar boek? Dan kan je die bestellen via bol.com
of via zilverbron;

Advertenties

Een gedachte over “Interview met Eline Gielen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s