Verzeilt geraakt in de boekenwereld

20160326_104252Ik ben begonnen met lezen wanneer ik ongeveer tien jaar oud was. Het is eigenlijk begonnen met de boeken Hoe overleef ik van Francine Oomen. Iedereen kent onwaarschijnlijk de levensverhalen van Rosa, die haar iedere keer af vroeg in welke situatie ze iets moest overleven en of moest handelen. Elk kind werd zeker geboeid door de leuke tekeningen, de talrijke survivaltips, de leuke mail berichten en chat gesprekken die in het boek verwerkt waren. Dus ook ik genoot van deze verhalen omdat het vooral kind gericht werd geschreven.

Maar van een zeer jeugdig kind wordt je natuurlijk wat ouder en wil je iets meer. Ik ging op 12 jaar opzoek naar verhalen met meer inhoud. Iets realistischer maar sprankjes on werkelijkheden of kortom gezegd fantasie. Omdat toen vooral “Het Huis Anubis” heel succesvol was in België en Nederland en niet veel later kwamen er boeken uit, besloot ik om de boeken te lezen. Ik was toen heel erg fan van de serie.

twilight_book_cover_completeLater vergrote mijn verlangen voor fantasie en deze verlangen was in de periode toen er sprake was van de verfilming van Stephanie Meyers boeken genaamd “The Twilight Saga”. Een grote hype in de Young Adult wereld geweest. Normaal geef ik niet meteen aandacht aan verhalen waar veel over gepraat wordt, omdat ik gevoel heb dat ik dan verplicht ben om de boeken te lezen. Dit verklaard ook waarom ik niet meteen in de Harry Potter boeken van J.K. Rowling ben gaan lezen. Omdat het meer als een verplichting voelde. (Ja, hier heb ik achteraf enorm veel spijt over gehad en ik heb ze ondertussen al gelezen! :p)

Maar als je ijverig opzoek bent naar een nieuw boek en de media overrompeld je, laat je je al snel vangen en enkele dagen nadien loop je met het boek in je handen. En zo begon mijn weg in de Young Adult wereld te vormen. Ik was helemaal weg van de vampiers in Twilight. Hoe Bella en Edward onherroepelijk verliefd werden op elkaar. Een perfecte fantasie verhaal voor een jonge tiener die pril in zo een wereld terecht kwam. Maar natuurlijk worden we allemaal nog wat ouder en ga je anders naar verhalen gaan kijken. Moest ik de verhalen van Stephanie Meyer nu lezen zou ik het beschrijven als een hoop romantisch gekwijl, samen gebundeld in een boek. Dus ergens ben ik wel blij dat ik de boeken veel eerder gelezen heb. “Twilight” was vroeger het van het en mijn wereld draaide in mijn gedachten rond hen, maar nu zijn de boeken slechts een jeugd sentimenteel, waar ik toch veel waarde aan hecht.

Nu is het jaar 2016 en ik heb al heel wat boeken gelezen. In December 2015 heb ik mijn eigen blog Coffee & Bookpages opgestart samen met een zeer goede vriendin van me. De reden dat ik recensies wou schrijven, was gewoon puur omdat ik mijn mening kwijt wou. Negatieve en positieve kanten opschrijven en hervormen tot een gebruiksvolle recensie. Ik wou mijn ervaringen die ik mee maakte, delen met de buitenwereld. Van me kunnen afgooien en al dan niet discussiëren met iemand over zijn ervaring met het boek.coffee2

Vaak als ik dan een ervaring gedeeld heb, of ik bespreek de boeken met vrienden van me, vraag ik me daarna steeds af hoe het in godsnaam komt dat ik zo graag lees. Als ik wakker wordt is het eerste wat ik zie mijn boeken en als ik me omdraai zie ik mijn ereader op een kussen naast me liggen. En dan stel ik me de vraag: Hoe is het ooit zo ver gekomen? Hoe is het mij overkomen om een boekenverslaving te hebben?

Het komt eigenlijk door het heen wat de schrijvers er voor zorgen. Door een goede schrijfstijl en de volume van fantasieën in elkaar gecombineerd, sleuren ze me mee in een onvoorziene wereld. Een wereld die alle problemen even in de realiteit doet vergeten en genieten van iets dat voor ons ontastbaar is maar wel bereikbaar is in ons geest. Ze beantwoorden onze fantasie gedachten en visualiseren een beeld die eerst nog zwart was. Een rustig gevoel, opgesloten in iets wat je samen met de schrijver gecreëerd hebt. Een cocon waar niemand je nog kan raken.

En dat is wat ik zo aangenaam vind aan het lezen en wat ik zo bewonder aan schrijvers. Een mens van de gewone wereld laten reizen naar hun fantasieën. En het is de kunst om mensen naar die wereld te schrijven.

Voor alle duidelijkheid: Met fantasieën bedoel ik in dit blogbericht niet de gerne fantasie maar de fantasieën van de schrijvers. Bijvoorbeeld Stephanie Meyer en haar wereld rond Twilight en alle fantasie rond de bling bling vampiers. Cassandra Clare en haar tientallen boeken over schaduwjagers, de zogenaamde Politie van de demonen. Julie Kagawa en haar liefde omtrent Feeën.

Dit was een blogbericht hoe ik in de wereld van de Young Adult ben terecht gekomen en hoe ik eigenlijk het lezen zie in mijn ogen. Wat het met me doet en wat ik er zo aangenaam aan vind.

Kimberly

Advertenties

3 gedachtes over “Verzeilt geraakt in de boekenwereld

  1. Wat leuk om te lezen hoe je met Young Adult in aanraking bent gekomen. Ik was altijd al een fanatieke lezer, maar ik denk inderdaad dat ook Twilight een belangrijke rol heeft gespeeld bij mijn kennismaking met YA 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s